4 X hoera voor Aya

4 X hoera voor Aya

ANIMATIEREEKS AYA KRIJGT TWEEDE SEIZOEN EN WORDT OOK OP NEDERLANDSE KINDERZENDER UITGEZONDEN
 


Sinds juli 2012 loopt Aya, een 3D-animatiereeks over veilig verkeer voor kleuters, bij kinderzender VTMKZOOM. Deze unieke reeks werd speciaal op maat gemaakt voor de kinderzender op initiatief van Levenslijn, met de steun van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits. En met succes: ondertussen hebben bijna 1 miljoen Vlamingen (952.149) kennis gemaakt met Aya bij VTMKZOOM, waarvan 426.000 kindjes tussen 4 en 14 jaar. Met een gemiddeld marktaandeel van 12,7% bij de 4-14 jarigen kan de reeks terugblikken op een geslaagd eerste seizoen (bron: CIM Audimetrie, bereik: 1 min cons.).


Levenslijn is dan ook blij om aan te kondigen dat er een tweede seizoen komt, dat Aya binnenkort de oversteek maakt naar Nederland, dat de ‘Aya op school’-campagne een overweldigend succes is en dat Aya binnenkort Vlaanderen zal doorkruisen met het Aya-dorp.


Nieuw seizoen van Aya bij VTMKZOOM
  
Met de financiële steun van de Vlaamse overheid heeft Levenslijn een tweede seizoen van Aya besteld bij het Vlaamse productiehuis Hoaxland.  Vlaams Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits: “Het gaat Aya duidelijk voor de wind en daar kunnen we alleen maar blij om zijn. Met deze animatiereeks slaagt Levenslijn er in om het thema verkeersveiligheid op een enthousiaste en positieve manier onder de aandacht te brengen bij zowel kleuters als volwassenen. Zorgen voor meer verkeersveiligheid, voor alle leeftijdsgroepen is een belangrijke prioriteit voor de Vlaamse overheid. Het aanleren van verkeersveilig gedrag kan volgens ons niet vroeg genoeg starten, het is de beste waarborg voor hun gedrag in het verkeer, nu én later. We hebben dan ook niet getwijfeld om een nieuw seizoen te steunen van Aya, de verkeersbondgenoot voor alle kleuters in Vlaanderen.”


De rode draad van het verhaal blijft hetzelfde: het knalgele wezentje Aya is uit de ruimte neergedwarreld in de tuin van Belle en haar broer Otto en snapt niets van het verkeer hier. Aya gedraagt zich als een kleuter: speels, onvoorspelbaar en op ontdekkingstocht.  Otto en Belle leren Aya opnieuw stap voor stap de basisregels voor kleuters in het verkeer aan. In het tweede seizoen zullen wel nieuwe verkeersonderwerpen en nieuwe nevenpersonages de revue passeren.
  
Staf Coppens, Clara Cleymans en Tina Maerevoet tekenen opnieuw present voor het inspreken van de stemmen van respectievelijk Aya, Belle en Otto. De begingeneriek van Aya blijft dezelfde en dus nog steeds ingezongen door Evi Hanssen. De nieuwe avonturen van Aya, Belle en Otto zullen in 2014 bij VTMKZOOM te zien zijn.


Een team van specialisten vormen opnieuw een werkgroep om de karakters van de hoofdfiguren, de taal, de context en de scenario’s van de afleveringen te ontwikkelen: kleuterleiders (via Mobiel 21), pedagogen (via Levenslijn – Kinderfonds bij de Koning Boudewijnstiching), verkeerspsychologen en –specialisten (via het departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid) en communicatiespecialisten (via de Vlaamse Media Maatschappij).

Aya in Nederland


Eind 2013 zal Aya de oversteek maken naar onze noorderburen en zal de reeks daar te zien zijn op de zender Zappelin van NPO (Nederlandse Publieke Omroep). Naast het eerste seizoen heeft de zender ook al meteen het nieuwe seizoen aangekocht.


Aya-dorp doorkruist Vlaanderen, op 7 en 8 september 2013 in Kortrijk
    
Aya en zijn vriendjes Otto en Belle zijn er niet alleen op tv maar gaan ook naar de kinderen toe. Daarom werd er een educatief Aya-dorp ontwikkeld met een op maat gemaakte speelmat, glijbaan, klimtoren, belevingspanelen en animatiepakken van Aya.  Zo wil Levenslijn verkeerseducatie op een leuke en toffe manier tot bij de kinderen brengen.
Op zaterdag 7 en zondag 8 september  2013 stoppen Aya, Otto en Belle  in Kortrijk voor het eerste Aya-weekend. Zowel in K in Kortrijk op zaterdag 7 september als op de Veemarkt op zondag 8 september kunnen de kinderen de 3 figuurtjes ontmoeten, meedansen op het Aya-lied dat door Evi Hanssen werd ingezongen of het educatief Aya-dorp gaan verkennen.
Daarna zal het Aya ‘eventpark’ ook op andere evenementen en scholen worden ingezet.

De ‘Aya op school’-campagne: van 500 naar 1350 kleuterscholen
  
In samenwerking met Mobiel 21 organiseert Levenslijn de tweede ‘Aya op school’-campagne tijdens de week van de mobiliteit, van 16 tot en met 21 september 2013. De vraag bij kleuterscholen was overweldigend: waren er vorig jaar 500 Aya-pakketten, dit jaar zijn er maar liefst 1350 kleuterscholen die deelnemen. Met deze campagne willen Levenslijn, de Vlaamse overheid, Mobiel 21 en KBC ook de allerjongsten én hun ouders aanzetten om op een veilige maar ook milieuvriendelijke manier naar school te gaan. De kick-off wordt op maandag 16 september 2013 gegeven in de gemeentelijke bassischool van Leefdaal.