Doelgroepen

Doelgroepen

Zeppe & Zikki 
Op 27 oktober 2008 verschijnen ze voor het eerst op het scherm op VTM en op de kinder- en jeugdzender VTMKZOOM: een zebra en een schildpad, Zeppe & Zikki. In de tv-reeks beleven ze hilarische avonturen in het verkeer. Om risico’s op de weg te vermijden of te overwinnen, bedenken ze telkens weer originele oplossingen die evenwel niet altijd het juist effect hebben. Dit olijke duo is in geen tijd uitgegroeid tot het gezicht van het Levenslijn-Kinderfonds. VTM wil dat de boodschap aanslaat en echte impact heeft op de kinderen. Ze kiest voor een onderhoudende aanpak waarin humor gekoppeld wordt aan kwaliteitsvolle inhoud. Met hun avonturen sluiten Zeppe & Zikki aan bij de belevingswereld van kinderen en dezen raken aldus vertrouwd met de verkeersomgeving, zonder een vermanend vingertje.
 
De zender heeft een beroep gedaan op pedagogen en op een verkeerspsycholoog van de Vlaamse overheid om de boodschap mee vorm te geven. Zeppe & Zikki is geen vrijblijvend entertainment.
 
Het centrale thema is respect voor alle weggebruikers. De sensibilisatie werkt in twee richtingen: kinderen manen ouders aan om de gordel aan te gespen of een fluohesje aan te trekken. Ouders kijken trouwens mee met hun kroost naar Zeppe & Zikki: VTM scoort erg hoog voor co-viewing, intergenerationeel televisiekijken, en heeft de strategie van het Fonds ook daarop afgestemd.
 
De reeks is een schot in de roos. Honderdduizenden Vlamingen hebben ze al gezien. Vlaamse scholen hebben snel ingepikt op het bestaan van deze ambassadeurs voor veilig verkeer. Zeppe & Zikki zijn er nu kind aan huis om de preventie- en sensibilisatie-activiteiten in scholen te ondersteunen. Hun grote populariteit is ook een troef bij andere preventieprojecten; er is trouwens rond de figuren veel extra materiaal uitgewerkt. Sinds december 2011 zijn ze ook in Wallonië op het scherm op Club RTL, in het Frans gedubd.
 
Aya
Aya is sinds 2012 een nieuw mediagezicht voor het Levenslijn-Kinderfonds: Hij spreekt vooral de kleuters (en hun ouders en leerkrachten) aan. Bij het begin van de zomervakantie 2012 is dit animatiefiguurtje voor het eerst verschenen op VTMKZOOM. Aya is een knalgeel ruimtewezentje dat tot zijn verbazing belandt in de tuin van de guitige broer en zus, Otto en Belle. Aya is als een kleuter: speels, onvoorspelbaar en wispelturig en altijd op ontdekkingstocht. Otto en Belle leren Aya de basisregels in het verkeer. De ingrediënten van de reeks zijn ook degene die Zeppe & Zikki, voor lagereschoolkinderen, tot een succes maakten: een dosis spanning, een scheut humor en geen betweterig vingertje. De nieuwe reeks is een samenwerking tussen het Levenslijn-Kinderfonds, VMMa, Mobiel 21 en de Vlaamse minister voor Mobiliteit, Hilde Crevits. Om het project vorm te geven is een beroep gedaan op kleuterleidsters, pedagogen, verkeerspsychologen, academici en communicatiespecialisten.
 
Aya is, net als Zeppe & Zikki, veel meer dan een tv-programma. Er hangt een reeks initiatieven rond die de herkenbaarheid en de impact van de boodschap vergroten. Er is een interactief Aya-spelbord dat gratis werd verspreid in kleuterscholen. Tijdens het spel voeren kleuters waarnemings-, vertel-, doe- en inlevingsopdrachten uit om te leren hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen bewegen. Duizenden kleuterstemmetjes zongen al het Aya-lied. Er is een eventpark waarmee Vlaanderen wordt doorkruist, met een uitvergroot Aya-bordspel en een Aya-glijbaan, en er staan nog educatieve toepassingen op stapel.