Fluovestjes geven vals gevoel van veiligheid

Fluovestjes geven vals gevoel van veiligheid

Een onderzoek van de Federale Overheiddienst Economie toont aan dat slechts 4 op 56 fluovestjes voldoen aan alle veiligheidsnormen. “Een zeer slecht resultaat”, zegt Chantal De Pauw, woordvoerder van de Federale Overheidsdienst (FOD) Economie (Het Nieuwsblad, Fluovestjes geven vals gevoel van veiligheid, 12/03/2013/). Die kocht 56 vestjes uit tankstations, doe-het-zelfzaken, grootwarenhuizen en vrijetijdsketens.

Een goed vestje combineert fluorescerend achtergrondmateriaal met retroflecterende grijze stroken. Die laatste lichten letterlijk op wanneer ze de lichtstralen van een auto terugkaatsen. Na het onderzoek van de Federale Overheid werden 24 vestjes uit de rekken gehaald.  “Van zes fluohesjes bleek de achtergrondkleur niet te fluoresceren, bij 17 vestjes was de achtergrondkleur te onopvallend om bij daglicht goed gezien te worden en bij 32 modellen weerkaatsten de retroflecterende banden zo zwak dat de drager bij slecht weer of in het duister onvoldoende opvalt.” Met alle veiligheidsrisico's van dien.

Een kwaliteitsvol fluovestje kan je herkennen aan de CE-markering en draagt een vermelding van de norm EN1150 of EN471. 

Een origineel fluovestje, exclusief ontworpen door Walter Van Beirendonck, en de coole hesjes van Zeppe & Zikki zorgen ervoor dat je hele familie veilig de straten betreedt. Deze genormeerde, aantrekkelijke én originele fluohesje kan je terugvinden op de Levenslijn e-shop. Bestellen kan online en zonder vervoerskosten hier. Alle opbrengsten gaan naar Levenslijn waarmee nieuwe initiatieven genomen worden voor een betere verkeersveiligheid.