Levenslijn zamelde 3,7 miljoen euro in voor verkeersslachtoffers

Levenslijn zamelde 3,7 miljoen euro in voor verkeersslachtoffers

Levenslijn zamelde tussen 2002 en 2011 bijna 3,7 miljoen euro in voor het Levenslijn-Kinderfonds. Het ingezamelde geld ging naar de opvang en de steun van jonge verkeersslachtoffers. Coördinator Winok Oplinus meldde dat vrijdag naar aanleiding van een studiedag over schuldgevoelens en re-integratie na een verkeersongeval.

Levenslijn en vzw Rondpunt zetten zich al 10 jaar in voor de opvang van jonge verkeersslachtoffers. Ze zamelden tussen 2002 en 2011 zo'n 3.674.344 euro in. ‘Dat geld kregen we via donateurs, de verkoop van producten, sponsors en de overheden', verklaart Oplinus.

Doorheen de jaren steunde het Kinderfonds verschillende projecten . ‘We hebben bijvoorbeeld knuffels uitgedeeld, een leidraad opgesteld zodat kinderen na een ongeval niet aan hun lot worden overgelaten en trajectbegeleiding georganiseerd om de slachtoffers te helpen tijdens hun revalidatie. Ook broers en zussen van de slachtoffers krijgen aandacht.'

Levenslijn organiseert ook sensibiliseringscampagnes. ‘Tussen 2002 en 2011 is het aantal verkeersslachtoffers jonger dan 19 jaar dat binnen de dertig dagen na een ongeval overleed met meer dan de helft gedaald. In 2002 waren er dat 74, in 2011 nog 35. Het aantal zwaargewonden daalde van 821 tot 530 en het aantal lichtgewonden van 7.556 naar 7.002', zegt Oplinus.

‘We kunnen er natuurlijk niet van uitgaan dat die daling door onze acties komt, maar we denken wel dat we een rol hebben gespeeld', benadrukt de coördinator. ‘Zo hebben we in 2004 fluojasjes uitgedeeld aan de jeugdbewegingen en die zien we vandaag nog steeds op straat. Bovendien hebben we er mee voor gezorgd dat de verkeersveiligheid hoger op de politieke agenda kwam te staan en dat het grote publiek aan de problematiek herinnerd werd.'

Bekijk hier de reportage op het VTM Nieuws. 

http://www.standaard.be 
Bron: Belga