Telefacts in teken van 'De week van de mobiliteit'

Video: Telefacts in teken van 'De week van de mobiliteit'
Telefacts in teken van 'De week van de mobiliteit'
Uw video is aan het laden...

Telefacts in teken van 'De week van de mobiliteit'

Telefacts in teken van 'De Week van de Mobiliteit'

Dinsdag 17 september 2013 om 21.40 bij VTM

Tijdens ‘De Week van de Mobiliteit’ gaat Telefacts dieper in op twee actuele verkeersthema’s. Zo ontsierden enkele fietsongevallen de eerste weken van het schooljaar en is de smartphone het nieuwe gevaar op de weg: we kunnen hem blijkbaar geen minuut missen.

Online achter het stuur

Telefacts

De Belg kan zijn smartphone geen minuut missen. Zelfs in de auto blijven we sms’en, mails lezen en sociale media zoals Facebook gebruiken. Van alle Vlaamse autobestuurders die een smartphone hebben, geeft immers meer dan de helft toe dat hij het toestel gebruikt al rijdend. Telefacts onderzocht hoe gevaarlijk het is om online te gaan in de auto en stapte in de wagen van chauffeurs die hun smartphone niet opzij leggen in de auto.

Zo is vertegenwoordiger Matthias elke dag gemakkelijk 200 kilometer onderweg. “Het is een verslaving”, zegt hij terwijl hij zijn Facebook-pagina bekijkt. “Foto’s posten of berichten van de vrienden lezen: alles is goed om je niet te vervelen in de auto.” Chauffeurs als Matthias beseffen vaak niet hoe gevaarlijk ze bezig zijn. Telefacts deed de test in het Instituut voor Mobiliteit in Hasselt. Daar bleek dat wie een sms stuurt gemiddeld vier seconden niet naar de weg kijkt. En dat is lang: op de autosnelweg rij je in die tijd bijna 150 meter. Volgens professor Tom Brijs is de kans op een ongeval 20 keer groter als je een smartphone gebruikt onderweg.

Telefacts deed de test bij smartphone-gebruikers. Iets meer dan de helft van de bevraagden geeft toe dat hij of zij online gaat in de auto. Sms’en blijkt de populairste bezigheid in de auto te zijn: 42% stuurt al rijdend berichtjes, 36% belt niet handenvrij, 15% checkt zijn mails en iets minder dan 10% gebruikt Facebook.

Telefacts Telefacts Telefacts

Opgelet: fietsende scholieren

Telefacts

Elke schooldag beginnen in Vlaanderen meer dan 1 miljoen kinderen en jongeren aan de ochtendspits en dat levert gevaarlijke situaties op. Zo werden de eerste weken van het schooljaar ontsierd door enkele ernstige ongevallen met fietsers die op weg waren van en naar het school. Telefacts fietste mee en legt de vinger op de wonde.

Zo blijkt uit een enquête die Telefacts deed dat veel Vlamingen vinden dat kinderen te snel zonder begeleiding van en naar school fietsen. 60% van de ondervraagden vindt het onverantwoord om kinderen uit de lagere school alleen naar school te sturen. “We kampen met een infrastructuurprobleem”, zegt verkeersdeskundige Stijn Daniëls. Dat blijkt ook uit het onderzoek: 65% van de ondervraagde ouders zegt dat er in hun schoolomgeving geen afzonderlijk fietspad is. Een school in Brakel investeerde zélf 19.000 euro om de buurt veiliger te maken. Maar ook sensibilisering is aan de orde: ook hier geeft 65% van de ondervraagden aan dat de zone 30 aan de schoolpoort niet gerespecteerd wordt.

Telefacts Telefacts Telefacts

Telefacts geeft morgen, dinsdag 17 september 2013 om 21.40, het antwoord op uw vragen omtrent deze twee actuele verkeersthema’s.

Online achter het stuur
Opgelet: fietsende scholieren
Dinsdag 17 september 2013 in Telefacts om 21.40 bij VTM